maanantai 28. heinäkuuta 2014

SuviSirkku Talas (toim.): Rakas äitini!

SuviSirkku Talas (toim.): Rakas äitini!: Armas, Eero, Arvid ja Kasper Järnefeltin sekä Aino Sibeliuksen kirjeitä äidilleen Elisabeth Järnefeltille
Karisto 2014
555 s.




Järnefeltin sisarukset ovat olleet poikkeuksellisen merkittävä tekijä Suomen kulttuurihistoriassa 1900-luvun taitteen molemmin puolin. On kiinnostavaa ja toisaalta vähän jännittävääkin, kuinka lahjakkaita he kaikki olivat, ja myös kuinka monella eri taiteenalalla he vaikuttivat. Myös heidän laaja ystävä- ja tuttavapiirinsä on antanut panoksensa maan taiteelliseen elämään.

SuviSirkku Talas on tehnyt kaikinpuolin suuren työn kootessaan kansiin sisarusten kirjeitä äidilleen. Kirjeissä välittyy lasten kasvu vanhemmuuteen ja isovanhemmuuteen, heidän terveydelliset ja taloudelliset huolensa sekä välittäminen niin äidistä kuin sisaruksista ja näiden jälkeläisistä.

Kirjan paras anti on juurikin kirjeiden arkipäiväisyydessä. Suuriin tapahtumiin - esimerkiksi ensimmäisen maailmansodan alkuun ja Tukholman olympialaisiin - viitataan vain lauseella tai parilla, ja useimmiten niin että tarkan selityksen on laittanut Talas alaviitteeseen. Sen sijaan esimerkiksi Elisabethin lastenlasten kasvusta ja kuulumisista kerrotaan hyvinkin usein ja tarkasti. Aino Sibelius kuvaa tarkkaan myöskin moninaisia ompelutöitään, ruuanlaittoaan ja kasvimaansa hoitoa.

Kuten Anna J. on sinulle kertonut olen nyt sitoutunut 5 vuodeksi eteenpäin hyvillä ehdoilla. Ei enää mene kahtakaan vuotta niin pääsen veloista ja sitten rupean säästämään vähintäin 10.000 vuodessa ja niinpä vihdoin viimeinkin pääsen viheriäiselle oksalle. 

Siis tehkää nopea päätös ja ilmottakaa milloin tulette. Kasper aikoi kesällä käydä, kyllä minä häntä sitten retkeilytän. Olympialaisia pelejä katsotaan. Ehkä sinäkin tahtoisit kesällä tulla, sinä kun aina olet ollut niin intresseerattu boxningissta ja potkupallosta.

(Armas Järnefeltin kirjeestä Elisabeth Järnefeltille 21.1.1912.)

Kuten sitaatista näkyy, kirjeistä käy ilmi monia hauskoja ja yllättäviä seikkoja. Tammikuussa 1912 Elisabeth on täyttänyt 73 vuotta, ja hänellä on liuta lapsia, lastenlapsia ja lastenlasten lapsia. Kukapa olisi arvannut hänen olleen kiinnostunut "boxningissta ja potkupallosta"!

Kirja on erittäin kiinnostava, se kuvaa paitsi Suomen jonkin verran myös Euroopan oloja. Järnefeltit ja Aino Sibelius matkustelivat paljon ja asuivat sekä matkustelivat useissa maissa. En tiedä johtuuko se "kohteiden" reissaamisesta vai kirjeiden pirstaleisuudesta mutta välillä minun oli vaikea seurata, kuka missäkin menee. Kirjeitä on lähetetty ja vastaanotettu todella monissa eri paikoissa, ja usein tarkempi tieto on laitettu alaviitteeseen tyyliin "nejane viettivät kesää paikassa x" tai "sejase oli matkustanut paikkaan x". Ehkä olisi ollut selkeämpää, mikäli mukana olisi ollut Elisabeth Järnefeltin kirjeitä lapsilleen, nyt hänen kirjeitään lainataan vain muutamissa alaviitteissä. Samoin olisi ollut kiinnostavaa lukea enemmänkin sisarusten kirjeitä toisilleen. Jos kaikki kaipaamani olisi ollut mukana, kirjasta olisi tullut tietenkin hirvittävän laaja. Toisaalta se kattaa ajallisesti 50 vuotta, joten ehkä sen olisi voinut jakaa kahteen niteeseen. Toki se toimii mainiosti nykyisessä muodossaankin antaen lisävalaistusta yhteen merkittävimmistä kotimaisista perheistä.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti